Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: În anul curent economia țării este plasată pe traiectoria unei crize

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: În anul curent economia țării este plasată pe traiectoria unei crize

Pe durata primelor 4 luni ale anului în bugetul public național au fost colectate venituri în mărime de 31,5 mlrd. lei, în creștere cu 4,4 mlrd. lei, sau cu 16,2% față de situația din perioada similară a anului trecut. Ajustate la rata inflației, veniturile bugetului înregistrează o scădere de 6% comparativ cu perioada de referință. Scăderea veniturilor fiscale este și mai mare, circa 9%, iar încasările generate din colectarea impozitului pe venit s-au redus, în termeni reali, cu 6%. Această realitate, deși nu este unică pentru Republica Moldova, descrie condițiile formate în economia țării în primele 4 luni ale anului ca fiind caracteristice unor perioade de criză. Astfel, scăderea în termeni reali a veniturilor bugetului public național, în anul curent, este comparabilă cu scăderea acestora cu 7% înregistrată în anul 2020, atunci când, spre finele anului, economia națională s-a contractat cu 7%. Suplimentar, veniturile generate din colectarea impozitelor și taxelor în primele 4 luni ale anului 2020 s-au contractat, în termeni reali, cu 9%, la fel cum au evoluat aceste încasări și pe parcursul anului curent în perioada analizată.

Politica bugetară promovată de autorități în anul curent nu pare, cel puțin pentru moment, să fie îndreptată spre depășirea acestei situații. Deși volumul cheltuielilor bugetare executate înregistrează o creștere în termeni reali în mărime de 1%, în raport cu perioada similară a anului trecut, această creștere este inferioară majorării în termeni reali cu 2% a cheltuielilor bugetare în anul de criză - 2020. Situația examinată sub aspectul categoriilor de cheltuieli este și mai îngrijorătoare. Cheltuielile de personal au înregistrat o scădere la finele lunii aprilie a anului curent de 9% în termeni reali, față de aceeași perioadă a anului trecut. În anul 2020 indicatorul vizat s-a diminuat cu 3%. Situația este mai bună în ceea ce privește plata prestațiilor sociale unde cheltuielile în termeni reali au crescut cu 2%. În anul 2020, spre comparație, aceste cheltuieli au rămas la același nivel. Totuși, chiar și așa, această creștere poate fi asociată în special majorării semnificative în termeni reali a cheltuielilor cu plata prestațiilor sociale în anul trecut, cu 8%.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active ww.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.