Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: În căutare de noi oportunități, numărul întreprinderilor înregistrate și lichidate este în creștere în 2023 față de anul trecut

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: În căutare de noi oportunități, numărul întreprinderilor înregistrate și lichidate este în creștere în 2023 față de anul trecut

Pe parcursul primelor 8 luni ale anului curent au fost înregistrate 5,1 mii de întreprinderi noi. Un număr mai mare de întreprinderi noi înregistrate nu a mai fost atestat în întreaga istorie economică a țării. Deși aparent pozitivă, această realitate indică mai degrabă o tendință de reconfigurare a economiei naționale, decât un impuls major în creșterea intensității activității antreprenoriale la nivelul țării.

Odată cu creșterea numărului de afaceri nou lansate, a sporit și numărul afacerilor abandonate, întrucât numărul întreprinderilor lichidate s-a mărit de asemenea. De altfel, numărul întreprinderilor lichidate a crescut în anul acesta mult mai rapid, decât cel al noilor întreprinderi înregistrate. Astfel, dacă, prin raportare la datele pentru perioada similară a anului trecut, numărul noilor întreprinderi înregistrate a sporit cu 18%, numărul întreprinderilor lichidate s-a majorat cu 55%. Într-un final, raportul dintre numărul întreprinderilor noi înființate și celor lichidate este în 2023 subunitar. Realitatea economică din țară semnalează o revenire la starea de criză începută încă în anul 2017, asociată în special crizei din sectorul bancar al țării, la care s-au adăugat crizele succesive din sectorul sanitar al țării, criza inflaționistă, creșterea abruptă a costului resurselor energetice și problemele asociate războiului din regiune. Acestor îmrejurări autoritățile naționale nu au știut să le fac facă, cel puțin nu într-o măsură suficientă.

Către finele lunii august în Moldova erau înregistrate 156,6 mii de întreprinderi (o parte dintre acestea ar putea fi inactive, deși nu figurează ca fiind radiate), indiferent de forma organizatorică a acestora, în scădere cu 185 unități față situația de la sfârșitul anului trecut. Cifra privind numărul întreprinderilor existente în momentul de față este cu 13,7 mii de unități inferioară față de numărul maxim înregistrat vreodată, din luna ianuarie a anului 2017, dar cu 2,5 mii unități peste limita minimă înregistrată în luna martie a anului 2021 care a reprezentat, cel puțin pentru moment, partea inferioară a crizelor succesive la care este expusă, așa cum s-a menționat mai sus, practic continuu economia națională, începând cu anul 2017.

Sub aspect regional situația se prezintă diferit. La această concluzie se poate ajunge în urma examinării datelor referitoare la mun. Chișinău. Astfel, în termeni relativi pentru mun. Chișinău, datele privind valoarea minimă a numărului atestat a întreprinderilor pe durata trendului descendent început în anul 2017, față de numărul maxim al întreprinderilor atins vreodată, având sediul în această localitate, a scăzut cu 5,2%. La nivel național această cifră este practic dublă, fiind de 9,5%.

Pe domenii de activitate supuse licențierii (selecția datelor s-a făcut în baza primului gen de activitate declarată la data înregistrării afacerii) domeniile de activitate în care s-au consemnat cele mai multe întreprinderi noi înregistrate pe durata primelor 8 luni ale anului au fost – cel de producere a resurselor energetice din surse regenerabile (+24%); activitatea legată de plasarea în cîmpul muncii a cetăţenilor în ţară şi (sau) străinătate (+16%); activitatea farmaceutică (+11%). De cealaltă parte, cele mai multe afaceri lichidate în perioada de referință pentru genurile de activitate licențiate sunt după cum urmează: construcţiile de clădiri şi (sau) construcţii inginereşti, instalaţii şi reţele tehnico-edilitare, reconstrucţiile, consolidările, restaurările (-20%); comercializarea cu amănuntul a băuturilor alcoolice şi (sau) a berii (-16%); transportul auto de călători în folos public; transportul auto internaţional de mărfuri (-11%).

Pe domenii de activitate nelicențiate cele mai multe activități noi lansate vizează cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase (+6,4%); comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vînzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,5%); activităţi de realizare a soft-ului la comandă (+4,5%); transporturi rutiere de mărfuri (+3,3%); și întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+2,4%). Cele mai multe afaceri lichidate în anul curent erau active în domeniile de comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vînzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun (-10,7%); intermedieri pentru vînzarea unui asortiment larg de mărfuri (-4,7%); cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase (-4,3%); comerţul cu amănuntul în standuri şi pieţe (-3,5%); comerţul cu ridicata pe bază de tarife sau contracte (-3,1%); servicii pentru agricultură (-2,9%); și cultura vegetală (-2,1%).

La o privire de ansamblu pe domenii nelicențiate cea mai însemnată scădere a numărului întreprinderilor având o pondere peste nivelul mediu pentru toate domeniile ale întreprinderilor înregistrate, s-a atestat în cultivarea altor plante din culturi nepermanente (-47%); alte servicii în creşterea producţiei agricole (-46%); servicii pentru agricultură (-22%); activităţi veterinare (-20%); și cultura cerealelor şi leguminoaselor boabe, inclusiv producerea seminţelor (-12%). În același timp, cele mai însemnate creșteri ale ponderii întreprinderilor înregistrate se atestă în prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe (+22%); creşterea bovinelor de lapte; creşterea altor specii de animale (+18%); activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client); activităţi de editare a jocurilor de calculator; Intermedieri în comerţul cu produse alimentare, inclusiv băuturi şi tutun (+17%).

Pentru domeniile de activitate supuse licențierii cele mai însemnate schimbări din cadrul companiilor active în domeniile cu o pondere peste nivelul mediu pentru toate domeniile a întreprinderilor înregistrate, sunt atestate în sens de scădere: în activitatea farmaceutică veterinară şi (sau) asistenţa veterinară (cu excepţia activităţii desfăşurate de serviciul veterinar de stat) (-9%); în comercializarea cu amănuntul a băuturilor alcoolice şi (sau) a berii (-4%); activitatea de turism; prestarea serviciilor în domeniul informaticii; transportul auto de călători în folos public; transportul auto internaţional de mărfuri (-3%). Cel mai mult, în termeni relativi pe fiecare domeniu în parte, a crescut numărul întreprinderilor înregistrate pe domeniile ce țin de fabricarea alcoolului etilic, a producţiei alcoolice, berii şi (sau) păstrarea, comercializarea angro a alcoolului etilic, a producţiei alcoolice şi a berii produse de producătorii autohtoni (+2%); de activitatea legată de plasarea în cîmpul muncii a cetăţenilor în ţară şi (sau) străinătate (+1%).

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active ww.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.