Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: În anul curent, nivelul salariilor la nivel local înregistrează o creștere semnificativ mai rapidă decât în anii precedenți

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: În anul curent, nivelul salariilor la nivel local înregistrează o creștere semnificativ mai rapidă decât în anii precedenți

În total 163,3 mii de unități de personal sunt angajate în sectorul bugetar, conform ultimelor date disponibile, rata de completare a numărului pozițiilor create fiind de 97%. Cea mai mare pondere a locurilor vacante neocupate din domeniul bugetar se înregistrează în sectorul ocrotirii sănătății, cu o pondere de 12%, fiind urmat de domeniul cel al învățământului (7%). Raportat la situația de la începutul anului, numărul angajaților în sectorul bugetar a scăzut pentru majoritatea domeniilor, fiind în creștere doar în domeniul gospodăriei de locuințe și gospodăriei serviciilor comunale (+13%) și al apărării naționale (+1%), în timp ce cele mai însemnate reduceri ale numărului angajaților se atestă în domeniul protecției mediului (- 56%) și cel al serviciilor în sectorul economic (- 17%).

În medie, pe parcursul primelor 8 luni ale anului curent, un salariat din sectorul bugetar a fost remunerat cu 12,2 mii lei pe lună. Cele mai înalte salarii fiind asigurate în cadrul unităților cu autonomie financiară. Nivelul mediu de salarizare în cadrul Companiei naționale de asigurări în medicină este de 26,8 mii lei, iar în cazul Casei Naționale de Asigurări Sociale de 17,6 mii lei. În cadrul instituțiilor bugetare finanțate din contul mijloacelor bugetului de stat nivelul mediu de salarizare a fost de 16,8 mii lei, pe când în cadrul instituțiilor bugetare finanțate din contul mijloacelor bugetelor locale acesta a fost de doar 10,3 mii lei. În comparație cu situația de la începutul anului nivelul mediu de salarizare în sectorul bugetar a crescut cu 18%. Cea mai mare rată de creștere este atestată în cadrul instituțiilor bugetare finanțate din mijloacele bugetelor locale (+24%), urmate de salariile finanțate din contul mijloacelor Casei Naționale de Asigurări Sociale (+ 21%). Nivelul salarizării în cadrul instituțiilor cu finanțare din mijloacele bugetului de stat a crescut în medie cu 10%, iar nivelul mediu de salarizare în cadrul Companiei naționale de asigurări în medicina s-a redus cu 1%.

Situația din anul curent privind evoluția nivelului salarizării în cadrul instituțiilor finanțate din mijloacele bugetelor locale, versus instituțiile finanțate din mijloacele bugetului de stat, a înregistrat o inversare a tendințelor manifestate în ultimii 2 ani. Astfel, dacă în 2021 și 2022 rata de creștere a nivelului salarizării din cadrul instituțiilor finanțate din bugetul de stat era mai mare cu 2 și respectiv 5 p.p. față de cea din din cadrul instituțiilor cu finanțare din mijloacele bugetelor locale în anul curent, nivelul de salarizare în instituțiile finanțate din mijloacele bugetelor locale a crescut cu 14 p.p. mai rapid decât cea al instituțiilor cu finanțare din bugetul de stat. Astfel, în anul salariul mediu la nivel local în raport cu cel de la nivel central s-a ridicat la 61%, față de 53,7%, cât a fost în anul trecut. 

Schimbarea descrisă mai sus este în special o consecință a creșterii salariului mediu cu 25% și respectiv 27% în domeniile învățământ și protecție socială, întrucât acestor domenii le revine 80% din numărul total al personalului finanțat din mijloacele bugetelor locale. Totuși, în pofida acestor schimbări, rămân a fi corectate decalaje masive la salarizarea instituțiilor finanțate din bugetul de stat și a celor finanțate din bugetele locale. Astfel, pe domeniul servicii de stat cu destinație generală în care sunt reflectate cheltuielile aferente administrației publice, nivelul salarizării personalului din administrația locală se situează în prezent la doar 45% față de nivelul mediu al salarizării personalului angajat la nivel central, deși, în cadrul administrației locale sunt angajați aproximativ 2/3 din totalul de personal din acest domeniu.