Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Aproximativ 70% din numărul total al agenților economici, contribuabili mari, au adresa juridică în mun. Chișinău

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Aproximativ 70% din numărul total al agenților economici, contribuabili mari, au adresa juridică în mun. Chișinău

Agenții economici, dar și persoanele fizice rezidente, care contribuie semnificativ la Bugetul public național, având o importanță esențială din punct de vedere economic și social în vreun domeniu al economiei naționale și care creează un număr mare de locuri de muncă, sunt incluși conform legislației în lista contribuabililor mari. Pentru anii 2023-2024 această listă cuprinde un număr de 548 de persoane juridice, în ușoară scădere față de anul trecut. Numărul agenților economici de acest tip s-a redus ca urmare a schimbărilor de ordin metodologic aplicate începând cu anul 2022. În anul 2017 de exemplu, numărul total al agenților economici care erau apreciați ca având o importanță mare pentru economia națională era de 665 unități.

Sub aspect regional, majoritatea contribuabililor mari au adresa juridică în mun. Chișinău. În anul 2023, în capitala țării activau 70% din totalul agenților economici din această categorie. Deși această cifră denotă existența unor dezechilibre importante în distribuirea potențialului economic al țării sub aspect regional, pe parcursul ultimilor ani modul în care evoluează situația poate fi caracterizat ca fiind pozitiv. Prin raportare la datele recente, în anul 2017 ponderea agenților economici incluși în categoria contribuabililor mari, care au sediul în mun. Chișinău, a fost de 75% din total și de 76% în anul 2010. Mun. Chișinău înregistrează, de altfel, și cea mai dramatică reducere a numărului agenților economici de acest tip în anul 2023. Față de datele pentru anul 2017, numărul agenților economici contribuabili mari din mun. Chișinău s-a redus cu 113 unități sau cu 23%.

Ponderea contribuabililor mari din numărul total al agenților economici înregistrați, pentru fiecare raion în parte, variază între 0 și 1,2%. Într-un număr de 11 raioane nu există, curent, niciun agent economic din categoria vizată. Pentru restul raioanelor și municipiilor țării, cota contribuabililor mari, din total, variază între 0,1% și 1,2%. Valoarea maximă a indicatorului analizat, în cazul mun. Bender, se explică prin numărul redus al agenților economici înregistrați în localitate, or, făcând abstracție de această situație, cea mai mare pondere a agenților economici – contribuabili mari, în numărul total al agenților economici, se atestă, conform ultimelor date disponibile, în mun. Bălți, de 0,6%. Mun. Chișinău, alături de raioanele Ialoveni, Rezina și Taraclia sunt pe poziția secundă, cu o pondere de 0,4% din totalul agenților economici pentru fiecare localitate/ raion în parte.

O serie de raioane și municipii prezintă o dinamică pozitivă la acest capitol în anul curent, prin raportare la datele pentru anul 2017. Astfel, ponderea contribuabililor mari, din numărul total al agenților economici cu adresa juridică în raioanale și municipiile vizate, a crescut cu 0,2 p.p. până la 0,4% și, respectiv, la 0,2% în cazul raioanelor Taraclia și Telenești. Cu 0,1 p.p. a crescut ponderea contribuabililor mari în cazul mun. Bălți, de la 0,5% la 0,6%, la fel și în raioanele Briceni, Cimișlia, Drochia, Edineț, Fălești, Nisporeni, Râșcani, Ștefan Vodă, Ungheni și UTA Găgăuzia. În cazul mun. Chișinău, ponderea contribuabililor mari în numărul total al agenților economici înregistrați în această localitate a scăzut cu 0,2 p.p..

 

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active ww.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.