Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Odată cu trecerea crizei inflaționiste, politica monetară a redevenit una restrictivă

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Odată cu trecerea crizei inflaționiste, politica monetară a redevenit una restrictivă

Diferența dintre rata de bază aplicată principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt și rata inflației anuale, față de luna corespunzătoare a anului trecut, a constituit în ianuarie curent 0,2 p.p.. Este deja cea de-a doua lună consecutivă, din ultimele 12 luni, în care rata inflației a fost mai mică decât valorile de referință aplicate pentru instrumentele de reglementare monetară. O rată de bază mai mare decât rata inflației denotă unele politici promovate de către autoritățile țării în direcția limitării ritmului de creștere economică. Cât de oportună este această realitate este o interogație retorică. Pe durata ultimilor 6 trimestre economia țării a crescut doar în trim. III al anului trecut. La ultima ședință a comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei vizând politica monetară, organizată în 6 februarie curent, s-a decis reducerea acestui indicator cu 0,5 p.p., fapt care în perspectivă poate schimba această situație într-o anumită măsură.

A fost oare această măsură suficientă, ne vor arăta statistice pentru lunile ce urmează. În acest moment putem vorbi despre existența unui potențial de sporire rapidă a creditării economiei naționale în vederea aplanării dezechilibrelor în plan economic, social, dar și în domeniul finanțelor publice, cauzate de inflație. Referitor la datele pentru luna ianuarie, rata medie a dobânzii pentru creditele oferite de către băncile comerciale a constituit 10%, fiind în același timp cu 5,8 p.p. mai mare decât rata dobânzii pentru depozitele atrase. Comparativ cu datele pentru luna ianuarie a anului trecut, când rata aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a început rapid să scadă, rata medie a dobânzii pentru creditele oferite de către băncile comerciale s-a redus cu doar 4,3 p.p. față de reducerea cu 15,25 p.p. a ratei de bază și cu 9,3 p.p. a ratei dobânzii oferite de către băncile comerciale pentru depozitele atrase.

Situația dată se explică prin creșterea rapidă a depozitelor atrase de sectorul bancar în timpul crizei inflaționiste, cumulat cu scăderea volumului creditelor acordate. Prioritar, în momentul de față este să se asigure direcționarea rapidă a surplusului de mijloace aflate pe conturile băncilor comerciale în economie, evitând căderea în zona deflaționistă pe durata acestui an.

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.