Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Pe durata crizei inflaționiste, salariații din economia națională au ratat venituri de circa 17,8 mld. lei

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Pe durata crizei inflaționiste, salariații din economia națională au ratat venituri de circa 17,8 mld. lei

Câștigul salarial mediu lunar brut a constituit, în intervalul trimestrului IV al anului trecut 13,4 mii lei. Practic, suma a fost echivalentă cu salariul din trim. III al anului 2021, ajustat la rata inflației. În acest fel, după aproximativ 24 de luni, nivelul salarizării în economia țării a revenit la nivelul înregistrat până la declanșarea crizei inflaționiste. În timpul acestei crize, salariații țării, făcând referință la numărul mediu al salariaților (în echivalent timp complet) din anul 2021, au ratat venituri, prin raportare la mărimea medie a salariului lunar brut pe economie din trim. III al anului 2021, de aproximativ 17,8 mld. lei.  Este de menționat în acest sens că numărul salariaților, conform datelor statistice pentru anul următor - 2022, față de anul 2021 - folosit ca reper pentru această analiză, a fost un pic mai mare, situație care se anticipează, în lipsa datelor statistice, să se fi repetat și pentru anul 2023. De asemenea, trebuie să se țină cont și de faptul că nivelul salarizării în economia țării pe durata unui an atinge nivelul maxim în trim. IV al anului, și nu în trim. III, în baza căruia s-a făcut această estimare. În consecință, pierderile suferite de salariații din economia națională pot fi și mai mari.

Progresul în recuperarea pierderilor cauzate de inflație, care au afectat nivelul salarizării din economia națională, este diferit sub aspectul raioanelor țării. Astfel, salariul mediu din mun. Chișinău sau Bălți este deocamdată, conform ultimelor date disponibile, cu 1% și respectiv 2% sub nivelul salariului din trim. III al anului 2021, ajustat la inflație. Similară este situația și pentru raioanele Orhei, Rezina și Soroca cu pierderi de 1-3%. Totuși, cel mai grav se prezintă lucrurile pentru regiunea de sud a țării. Din numărul de 9 autorități administrativ-teritoriale de nivelul 2 din această regiune, în cazul a 4 entități, nivelul salarizării încă nu a recuperat din pierderile cauzate de inflație. Deși, per ansamblu pentru această regiune nivelul salarizării înregistrează încă un handicap de circa 1%, în cazul raioanelor cu un nivel scăzut al salarizării, diferențele care încă urmează a fi recuperate sunt cuprinse între 5% și 13%, cea mai gravă fiind situația din raionul Basarabeasca.

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.