Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: În anul 2023 economia națională a revenit la nivelul pe care l-a avut în 2019

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: În anul 2023 economia națională a revenit la nivelul pe care l-a avut în 2019

Republica Moldova a înregistrat un nivel de creștere economică de 0,7% pe durata anului trecut. Această creștere a fost asigurată de majorarea volumului activității economice în ultimele două trimestre ale anului 2023, prin raportare la situația din anul 2022, atunci când urmare a condițiilor climaterice dificile și implicit a impactului negativ exercitat asupra sectorului agricol, economia națională a înregistrat un ritm pronunțat de scădere care a și dus la contractarea PIB-ului anului 2022 cu 5,6%. În anul 2023 la fel sectorul agricol, iar în imaginea de ansamblu din economia țării - condițiile climaterice mai bune, au exercitat cea mai mare contribuție la creșterea economică, care, de altfel, este una foarte modestă.

În ceea ce privește ritmul de creștere economică din perioada 2015-2019, PIB-ul țării în anul 2023 este cu 15% mai mic față de cât ar fi trebuit să fie. Este adevărat că economia țării este expusă pe parcursul ultimilor ani unor crize succesive. Totuși, dacă impactul negativ exercitat de criza din sectorul sanitar din anul 2020 a putut fi eliminat practic integral în anul ce a urmat, criza inflaționistă și valutară asociată acesteia, dar și situația dificilă din regiune, par să fi trimis economia țării într-un knock-out de durata. În anul 2023 PIB-ul țării este similar cu valoarea pe care l-a avut în anul 2019, iar semnele de redresare a situației economice dificile încă se lasă așteptate.

Prin raportare la datele pentru anul 2019, ponderea consumului populației la formarea PIB-ului în anul 2023 a fost cu 1 p.p. mai mică, pe când aportul formării brute de capital s-a redus cu tocmai 6 p.p. Aceste scăderi sunt compensate prin creșterea aportului la formarea PIB-ului cu 4 p.p. a consumul final al administrației publice și  instituțiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației. Dar, această situație nu se produce gratuit, ponderea datoriei sectorului public în PIB-ul țării conform ultimelor date disponibile este cu 5,3 p.p. mai mare în anul 2023 față de situația din anul 2019.

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.