Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Paradoxurile economiei naționale: aportul persoanelor juridice la economisirea resurselor la nivelul economiei naționale este tot mai mare

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Paradoxurile economiei naționale: aportul persoanelor juridice la economisirea resurselor la nivelul economiei naționale este tot mai mare

Volumul depozitelor în sistemul bancar al țării, la finele lunii februarie a anului curent, a constituit 117,3 mld. lei. Față de situația de acum un an, acest indicator s-a majorat cu 20%. Totuși, cea mai mare contribuție la creșterea depozitelor plasate pe conturile băncilor comerciale a fost adusă de persoanele juridice care și-au crescut plasamentele în conturile bancare cu 32% pentru perioada raportată. Spre comparație, depozitele persoanelor fizice s-au majorat cu 12%. Astfel, conform ultimelor date disponibile, deși persoanele fizice continuă contribuie cel mai mult la formarea resurselor de creditare ale sectorului bancar, ponderea mijloacelor plasate pe conturile băncilor comerciale de către această categorie este în scădere, fiind de 58% sau cu 4 p.p. mai redusă față de datele pentru februarie 2023. Chiar și așa, creșterea în mărime relativă, prin raportare la perioada similară de acum un an a portofoliului depozitelor deținute pe conturile deschise la băncile comerciale, denotă o sporire a bunăstări populației, cel puțin pentru cea mai înstărită categorie de cetățeni care dețin conturi bancare și dispun de capacitatea de a-și forma economii, deoarece la nivel național creșterea câștigului salarial în anul 2023, în termeni reali, a fost mult mai moderată (3,4%), iar majorarea veniturilor disponibile a populației ale fost și mai mică (1,9%).

Cea mai mare parte din creșterea volumului mijloacelor plasate pe conturile deschise la băncile comerciale a luat forma depozitelor curente fără dobândă (41%), urmată de depozitele la vedere cu dobândă (40%). Creșterea volumului plasamentelor pentru aceste categorii a fost de 22% și respectiv 38%. De cealaltă parte, creșterea plasamentelor sub forma depozitelor la termen cu dobândă este mult mai modestă, de doar 9%.

Sub aspectul valutelor, cel mai mult a crescut volumul depozitelor plasate în lei moldovenești.  Totuși, deși creșterea volumului depozitelor plasate în lei moldovenești revine, practic în totalitate, depozitelor curente fără dobândă și depozitelor la vedere cu dobândă (a câte 49% pentru fiecare categorie), creșterea plasamentelor pe conturile băncilor comerciale în valută a revenit depozitelor la termen în valută (62% din total).

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.