Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Economia națională devine tot mai axată pe exportul de materii prime

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Economia națională devine tot mai axată pe exportul de materii prime

Volumul schimburilor comerciale externe pe durata primelor 2 luni ale anului a atins mărimea de 2 mld. USD, în scădere cu 9% față de situația de acum un an, urmare a reducerii cu 12% a exporturilor și cu 7% a importurilor. Evoluția acestui indicator poate fi asociată stărilor de criză prin care a trecut economia națională,  deoarece scăderi importante ale volumului schimburilor comerciale externe s-au produs în istoria economică a țării sub influența unor crize de anvergură precum criza financiară din 2008, sau criza din sectorul bancar național, din 2014. Această concluzie este totuși greșită. Evoluția comerțului extern al țării în această perioadă este puternic influențată de situația din regiune și în special de scăderea substanțială a importurilor și, respectiv, a exporturilor de combustibili.

Un interes mai mare prezintă analiza datelor pentru această perioadă privind volumele în expresie valorică a schimburilor comerciale sub aspectul grupelor de mărfuri.

Deficitul în comerțul extern al țării nu mai miră pe nimeni, totuși, este de așteptat ca problema dată cel puțin să nu se agraveze în continuare. În momentul de față asistăm însă la o contractare a gradului de acoperire al importului de bunuri prin exporturi cu 2 p.p. care s-a redus până la 44%. Scăderea valorii acestui indicator se produce urmare reducerii gradului de acoperire a importurilor prin exporturi pentru cele mai multe dintre categoriile majore de mărfuri, inclusiv pentru categoriile de mărfuri la care economia națională înregistrează tradițional un surplus al exporturilor față de importuri. Astfel, gradul de acoperire al exporturilor prin importuri, deși rămâne supraunitar, înregistrează scăderi inclusiv și în comerțul extern cu produse alimentare şi animale vii; băuturi şi tutun; uleiuri, grăsimi şi ceruri de origine animală sau vegetală. Economia națională rămâne competitivă, sub aspectul relațiilor comerciale externe, în producerea de cereale şi preparate pe bază de cereale; legume și fructe; băuturi; semințe și fructe oleaginoase, deci în special în categoria de materii prime. În ceea ce privește producerea bunurilor industriale economia țării înregistrează un regres. Pentru majoritatea bunurilor manufacturate datele privind evoluția schimburilor comerciale externe indică asupra unei scăderi a gradului de competitivitate.  

*Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reprezintă neapărat și părerea Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”. Este permisă reluarea parțială sau integrală a materialului se face cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.