Viorel Gîrbu, pentru INFODEBIT: Crește sentimentul de incertitudine pe piața bonurilor de trezorerie de stat

Viorel Gîrbu, pentru INFODEBIT: Crește sentimentul de incertitudine pe piața bonurilor de trezorerie de stat

Rata dobânzii pentru bonurile de trezorerie puse în vânzare de Ministerul Finanțelor a înregistrat o evoluție accentuat ascendentă în ultimele trei luni. Pe durata anului rata lunară a dobânzii pe piața primară a acestui tip al valorilor mobiliare de stat a fost caracterizată de evoluții temperate. Urmare consumării trendului descendent început în iulie 2017, în intervalul aprilie-septembrie a anului curent rata dobânzii medii lunare a bonurilor de trezorerie având termenul de 91 de zile a crescut cu 0,28 puncte procentuale. În următoarele luni, în intervalul octombrie – decembrie (primele zile ale lunii) creșterea a fost deja de 0,60 puncte procentuale. Totuși, factorul care necesită a fi observat ține de evoluția marjei dintre rata dobânzii la bonurile de trezorerie de stat, în funcție de termenul acestora. Marja dintre ratele dobânzii la bonurile de trezorerie emise de Ministerul Finanțelor cu termenul de 91 de zile față de bonurile de trezorerie cu termenul de 364 de zile crește rapid. Aceasta fiind de 0,72 puncte procentuale la finele lunii septembrie a anului curent, a ajuns la 1,64 puncte procentuale față de situația pe durata primelor zile ale lunii decembrie (conform ultimilor date disponibile).

Ritmul ascendent de creștere a ratei dobânzii la bonurile de trezorerie puse în vânzare de Ministerul Finanțelor este și mai evident dacă se face raportare la rata inflației anuale pentru luna respectivă. Astfel, dacă pentru luna octombrie 2017 marja dintre rata anuală a inflației și rata dobânzii pentru bonurile de trezorerie de stat a fost de (-) 1,8 puncte procentuale în cazul bonurilor de trezorerie cu termenul de 91 de zile și de (-) 1,4 puncte procentuale în cazul bonurilor de trezorerie cu termenul de 364 de zile, în luna octombrie a anului curent aceste valori au fost deja de 2,92 puncte procentuale în cazul bonurilor de trezorerie cu termenul de 91 de zile și respectiv de 3,89 puncte procentuale în cazul bonurilor de trezorerie cu termenul de 364 de zile.

Situație similară se înregistrează și în cazul altor categorii de valori mobiliare de stat. Să fie oare doar perioada pre-electorală responsabilă de aceste evoluții?