Expertul economic Viorel Gîrbu: Semne nu tocmai bune pentru economia mondială la început de an

Expertul economic Viorel Gîrbu: Semne nu tocmai bune pentru economia mondială la început de an

Scăderea ritmului de creștere economică pe un fundal caracterizat prin creșterea riscurilor în cadrul economiei mondiale - acestea sunt concluziile ultimul barometru al economiei mondiale, conform World Economic Outlook publicat recent de FMI.

Astfel, pentru perioada următoare FMI și-a revăzut în scădere pronosticurile de creștere a economiei mondiale. Momentan scăderea este una neglijabilă, dar riscurile apariției unor scăderi mult mai pronunțate sunt tot mai evidente pentru experții instituției menționate. Scăderea ritmului de creștere economică pentru statele dezvoltate conform raportului în cauză sunt moderate, fiind determinate în special de scăderea anticipată a ritmurilor de creștere economică din zona euro, ”lideri” la acest capitol fiind Germania și Italia.

În cadrul economiilor aflate în dezvoltare previziunile de creștere economică pentru anul 2019 sunt în scădere față de estimările făcute în luna octombrie a anului trecut, totuși ritmul de creștere economică se anticipează să crească în anul următor. Factori responsabili de scăderea pronosticurilor de creștere economică în cadrul acestui grup de state, este, așa cum s-a anticipat anterior, creșterea rate de bază pentru dolarul SUA, care se așteaptă să determine o scădere a influxului de capital extern pentru economiile în dezvoltare precum și deprecierea ratelor de schimb valutar.

Scăderea ciclică a ritmurilor de creștere economică manifestate începând cu a doua jumătate a anului 2017, așa cum punctează analiștii FMI, este mai pronunțată. Acest fapt nu semnifică numaidecât începutul unei noi crize mondiale, dar, totuși atrage atenția asupra unor riscuri tot mai pronunțate în acest sens. Creștere tensiunilor comerciale precum și înrăutățirea accesului la finanțare sunt factorii de risc cei mai importanți. Situația menționată este înrăutățită și de nivelul ridicat al îndatorării publice și private – fapt care scade din spațiul de manevra pe care îl au guvernele naționale.

Pronosticurile cele mai recente de creștere economică ale FMI se prezintă conform tabelului de mai jos. 

Previziunile de mai sus ridică totuși unele semne de întrebare pentru economia națională. În conformitate ultimele date disponibile, pentru 11 luni ale anului trecut 69,4% din total exporturi a țării noastre au fost efectuate pe piața UE – care este cel mai important partener comercial al țării. Din cadrul UE, deși cea mai importantă economie pentru exporturile autohtone este cea a României, care a înregistrat o creștere de 33,7% a importurilor din țara noastră, în perioada menționată au crescut semnificativ și exporturile către Germania (+37,8%) precum și Italia (34,6%). Aceste ritmuri de creștere a exporturilor s-ar putea fi greu de menținut în anii următori.

*Notă: Preluarea parțială sau integrală a textului din acest articol se face doar cu acordul Infodebit și cu indicarea sursei. Pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de Credit - ”Infodebit Credit Report”, iar pentru publicațiile online: https://www.infodebit.md/?go=news&n=65.