Despre furturile de identitate și consecințe

Despre furturile de identitate și consecințe

Sigur ați auzit cel puțin un caz despre o persoană care a devenit victima unei înșelătorii finaciare, despre care a aflat doar în momentul când a fost prea târziu și a trebuit să treacă printr-un lung proces de clarificări legale.

Asemenea cazuri se întâmplă permanent, chiar dacă o bună parte dintre acestea nu ajung în atenția opiniei publice, deoarece făptuitorii nu sunt întotdeauna persoane străine pentru victime, iar pagubiții preferă să nu se afle despre ce li s-a întâmplat.

Furturile de identitate sunt o realitate și nimeni nu este cu adevărat ferit de acest pericol. În majoritatea cazurilor, furturile de identitate sunt gândite pentru a obține bani, iar acest lucru a devenit cu atât mai simplu odată cu dezvoltarea serviciilor de creditare online.

Deși fiecare dintre noi crede că nu poate fi el victima unei asemenea situații, Infodebit vă recomandă să fiți vigilenți în ceea ce privește păstrarea documentelor personale, iar prin acestea ne referim în special la actele de identitate (buletin sau pașaport), fără a neglija și actele de posesie precum contractul la casă sau actul de achiziționare a autoturismului.

Vă spunem aceasta pentru că, dezvoltarea sectorului de microfinanțare a venit cu multe părți bune, dar și cu riscuri. Prin urmare, în câteva minute, o persoană rău-intenționată poate să transmită datele dumneavoastră unei organizații de microfinantare și să obțină un credit, iar dumneavoastră veți lua la cunoștință despre această situație după neplata mai multor rate. În asemenea cazuri atât persoana cu identitate furată, cât și organizația de microfinanțare se vor considera victime și de cele mai multe ori se va ajunge în judecată.

Pentru a preveni toate aceste neplaceri care, uneori din lipsa de probe, nu sunt solutionațe favorabil dumneavoastră, Infodebit vă recomandă în situațiile de furt sau pierdere a actelor de identitate, să luați legătura imediat cu echipa noastră și să anunțați dispariția actelor, care va fi consemnată în istoria dumneavoastră de credit. 

În acest mod vă asigurați că nicio persoană rău-voitoare nu va putea utiliza actul dumneavoastră pentru a obține un credit, întrucât dispariția documentului va fi imediat înscrisă în baza de date Infodebit, iar companiile care acordă servicii financiare nu vor mai aproba credite în baza acelui act de identitate.