Piața de capital – domeniu puțin explorat în Republica Moldova

Piața de capital – domeniu puțin explorat în Republica Moldova

Pe durata primelor patru luni ale anului curent volumul tranzacțiilor înregistrate la Bursa de Valori a Moldovei a consemnat o creștere importantă față de perioada similară a anului trecut. În perioada vizată, în expresie valorică, volumul tranzacțiilor înregistrate pe piața reglementată a atins valoarea de 1,53 mld. Lei, față de 0,96 mld. Lei în aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, această evoluție pozitivă este una amăgitoare și a fost determinată în special de tranzacționarea valorilor mobiliare emise de către o instituție bancară în efortul autorităților de curățare a sistemului bancar național. Chiar și așa, piața de capital din Republica Moldova are o dimensiune mică. Deși anul curent se împlinesc 25 de ani de la fondarea Bursei de Valori a Moldovei, piața bursieră din țara noastră nu a cunoscut o dezvoltare semnificativă.

Cu referire la datele înregistrate anul trecut, volumul tranzacțiilor la Bursa de Valori a Moldovei a reprezentat 1,02% din PIB-ul a țării. Spre comparație, mărimea medie a unei piețe bursiere la nivel global a fost de 41,44% în anul 2017, iar pentru regiunea Europei acest indicator a fost de 23,18%. Statele cu cele mai dezvoltate piețe bursiere din Europa sunt Elveția – 139,69% din PIB, Spania – 56,56% din PIB, Turcia – 44,31% din PIB, sau Germania – 42,38% din PIB.

Cea mai propice perioadă pentru dezvoltarea pieței bursiere din țara noastră a fost chiar pe durata primelor ani de la fondarea Bursei de Valori a Moldovei. Mărimea medie pe durata anilor 1997-1999 a pieței de capital în Moldova a fost de ordinul a 3,27% din PIB. În perioada 2000-2008 mărimea medie a pieței bursiere a fost de 1,36%, pe când în perioada următoare, 2009-2018, aceasta s-a redus semnificativ la doar 0,45% din PIB-ul țării.

 

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit Infodebit.