Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Evoluțiile contradictorii dintre rata inflației și cursul de schimb mediu lunar al leului moldovenesc reduc din competitivitatea economiei naționale

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Evoluțiile contradictorii dintre rata inflației și cursul de schimb mediu lunar al leului moldovenesc reduc din competitivitatea economiei naționale

Rata de schimb a monedei naționale față de valutele principalilor parteneri comerciali reprezintă un instrument eficient de control a evoluției prețurilor în economia națională. Totuși, promovarea unor politici de menținere artificială a unui curs supraevaluat a monedei naționale reduce semnificativ potențialul de dezvoltare economică a țării. Apariția unor discrepanțe importante dintre evoluția inflației și cursului de schimb a monedei naționale față de principalele valute de referință caracterizează economia națională pe durata unor crize economice. Criza actuală nu este o excepție în acest sens. La finele lunii aprilie curent, marja dintre evoluțiile lunare ale ratei inflației și evoluțiile cursului mediu lunar de schimb a monedei naționale față de valutele de referință, prin raportare la perioada similară a anului trecut, a atins valori comparabile cu perioada de criză economică și financiară mondială din anii 2008-2009. Rapiditatea cu care se desfășoară acest fenomen, în special pe durata anului curent, ridică totuși semne de întrebare privind gravitatea crizei actuale și a politicilor promovate de autorități. Pe durata ultimei crizei financiare declanșate la nivel mondial, marja dintre evoluțiile ratei inflației și cursului mediu lunar de schimb a monedei naționale, prin raportare la perioada similară a anului trecut, a crescut până la valoarea maximă înregistrată, prin referire la EUR (36%) și RON (31%), pe parcursul a 20 de luni, în perioada aprilie 2007 – noiembrie 2008. Valoarea maximă (32%) a acestei marje prin raportare la dolarul SUA a fost atinsă în iunie 2008, acest aspect fiind justificat prin faptul că criza respectivă a fost declanșată în cadrul economiei americane.

Fig.1 Marja dintre rata inflației medii lunare față de luna corespunzătoare a anului trecut și rata de schimb a cursului mediu lunar a MDL față de valutele de referință din luna corespunzătoare a anului trecut

Sursa: În baza datelor BMM/BNS

În condițiile crizei actuale legătura dintre evoluțiile lunare a ratei inflației și ale cursului mediu lunar de schimb al leului moldovenesc față de valutele de referință s-a degradat mult mai rapid, în special prin referință la EUR și RON, economiile europene fiind și ele afectate de criza regională, urmare a războiului declanșat în Ucraina. Marja dintre rata lunară a inflației și cursul mediu lunar de schimb a monedei naționale față de valutele menționate, prin raportare la perioada similară a anului trecut, a ajuns la mărimea de 34% pe durata a doar 6 luni. În perioada vizată, marja dintre rata inflației și cursul mediu lunar de schimb al monedei naționale față de dolarul SUA a atins valoarea de 24%.

Marja dintre evoluția ratei inflației și a cursului de schimb al monedei naționale pe parcursul crizei actuale s-a format în condițiile unei creșteri accentuate a inflației dar și a unei rate de schimb valutar relativ stabile față de dolarul SUA, și a unei aprecieri moderate față de EUR și RON. Or, pe durata crizei economice din anii 2008-2009 rata de schimb a monedei naționale s-a apreciat mai mult față de valutele de referință, iar rata inflației s-a menținut la cote mai moderate.

Fig.2 Rata de schimbare a cursului de schimb mediu lunar MDL față de valutele de referință raportată la luna corespunzătoare a anului trecut și rata inflației medii lunare față de luna corespunzătoare a anului trecut

Sursa: În baza datelor BNM/BNS

Abordarea aleasă de regulator în vederea gestionării crizei, la fel, prezintă deosebiri. Spre deosebire de criza economică din anii 2008-2009 pe durată căreia politica monetară promovată a fost una mult mai agresivă, pe durata crizei curente rata de bază a fost majorată mai prudent, fiind realizate în schimb intervenții masive pe piața valutară.

Sursa: În baza datelor BNM

Experiența anterioară indică asupra necesității corecției cursului de schimb al valutei naționale pe măsura reducerii presiunilor inflaționiste. Totuși, așa cum se prefigurează pe moment evoluția ulterioară, realizarea unei corecții controlate a ratei de schimb a monedei naționale va fi posibilă doar în anul următor, or, menținerea unei evoluții contradictorii pe o durata mare de timp a ratei de schimb valutar față de rata inflației plasează presiuni enorme asupra mediului de afaceri și poate crea costuri semnificative economiei naționale pe termen mediu.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.