Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Raportul dintre numărul întreprinderilor lichidate și cel al întreprinderilor noi înregistrate a atins valori subunitare în 2022

Expertul economic Viorel Gîrbu pentru INFODEBIT: Raportul dintre numărul întreprinderilor lichidate și cel al întreprinderilor noi înregistrate a atins valori subunitare în 2022

De la începutul anului până la mijlocul lunii august curent, un număr total de 3,168 întreprinderi au fost lichidate, inclusiv 534 de întreprinderi active în domenii supuse licențierii. Perioada medie de activitate a acestor întreprinderi, calculată dintre data înregistrării și data lichidării, a fost de 16,4 ani. Din rândul întreprinderilor, având genuri de activitate supuse licențierii, ordonate după primul gen de activitate atribuit, cele mai multe întreprinderi lichidate au activat în domenii precum: construcții (128 întreprinderi), transport auto (69 întreprinderi), comercializarea cu amănuntul a băuturilor alcoolice (63 întreprinderi), activitate farmaceutică veterinară (41 întreprinderi) și activitate legată de plasarea în câmpul muncii a cetățenilor în țară și (sau) străinătate (22 întreprinderi). Perioada medie de activitate a acestor întreprinderi, calculată din data înregistrării până la momentul lichidării, a fost de 14,2 ani. Dintre întreprinderile care au activat în alte domenii, pentru care nu este necesară obținerea unei licențe, cele mai multe întreprinderi lichidate anul acesta au fost active, grupate după primul gen de activitate atribuit, în domeniile de comerț. Perioada medie de activitate a acestora a fost de 16,5 ani.

Numărul întreprinderilor lichidate, conform situației de până la 15 august curent, este inferior în raport cu anul trecut, pentru aceeași perioadă, fiind chiar la nivelul minim din ultimii cinci ani, urmând trendul descendent din 2021 față de maximul de 7,5 mii întreprinderi lichidate în 2020. Totuși, spre deosebire de datele pentru anul trecut, ponderea întreprinderilor înregistrate și lichidate pe durata unui an a crescut cu 44 p.p. de bază, la 1,29%.

În același timp, numărul întreprinderilor noi înființate, conform situației de până la 15 august curent, a atins valoarea de 3979 unități. Acest indice este într-o ușoară scădere față de datele pentru perioada similară a anului trecut, totuși ponderea întreprinderilor lichidate în numărul întreprinderilor înregistrate pe durata unui an a coborât la valori subunitare în premieră pentru ultimii cinci ani.

Sursa: ASP

În rândul întreprinderilor nou înființate ordonate după primul gen de activitate atribuit, cele mai populare genuri de activitate sunt: activitățile de realizare a soft-ului la comandă (221 întreprinderi); comerțul cu amănuntul a produselor alimentare, băuturi şi tutun (206 întreprinderi); transporturi rutiere de mărfuri (177 întreprinderi); întreținerea şi repararea autovehiculelor (104 întreprinderi); cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de semințe oleaginoase (103 întreprinderi). Concomitent, pentru genurile de activitate supuse licențierii cele mai populare domenii de activitate ordonate după primul gen de activitate atribuit sunt cele de producere a energiei (electrice, termice, biogaz, biocarburant) din surse regenerabile (50 întreprinderi); cele legate de  activitatea de plasare în câmpul muncii a cetățenilor în țară şi (sau) străinătate (40 întreprinderi); legată de activitatea cu metale preţioase şi pietre preţioase; funcţionarea caselor de amanet (13 întreprinderi); legată de importul şi/sau comercializarea cu ridicata şi/sau cu amănuntul a benzinei, motorinei şi/sau a gazului lichefiat la staţiile de alimentare (11 întreprinderi); fabricarea sau păstrarea alcoolului etilic, a producției alcoolice, berii (10 întreprinderi) și colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum şi exportul resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată (10 întreprinderi).

Mun. Chișinău continuă să fie cea mai atractivă regiune pentru lansarea afacerilor, aproximativ 57% din întreprinderile nou înființate pe durata acestui an având adresa juridică în această localitate.

Preluarea parțială sau integrală a materialului se face doar cu indicarea sursei active www.infodebit.md, iar pentru publicațiile tipărite - Biroul istoriilor de credit INFODEBIT.